Tuesday, October 4, 2011

Abah Dalam kenangan....

Abah...Insan Yg paling Kusygi....




Saat abah dimasukkan ke hospital..


Hari ke 2 dihospital , abah mampu berckp dan senyum...

Kesian abah...agaknya mgkin inilah sbd kelopak mata kiriku bergerak dlm semiggu ini....menerima dugaan sebegini yg sungguh berat untuk kuterima, rapuh hati ku ! apa bila abah terlantar kesakitan dan lg terasa pabila doc ckp abah mengalami msalah pada hati dan buah pgangnya .....Ya ALLAH! selamatkanlah abahku, berilah dia kesihatan sediakala....
pg2 aku kehospital lg, risaukan abah kerana dr smlm abah tak sedarkan diri....tp, setelah aku sampai ke wad, syukur Alhamdulilah aku lihat dr jauh abah dan mula sedar dan menyambut kedtgan ku dgn senyuman kesakitan....doc memberitahu yg abah terpksa discan di perut dan dada bg mengetahui puncanya yg sebenarnya kerana sebelom ini doc hnya mmbuat andaian, aku takut..!!...kerana sebelom ni doc memberitahu yg abah suspect cancer hati.......tp, ketakutan ku terbukti benar, abah cuma ada 50-50 harapan utk hidup,,,mcm tak percaya apa yg doc ckp tu..mgkin main2 je kot..aku masih igt kata2 abah.."abah ni akan mati msa umur 70 nti..dgn senda guraunya "...16/10 ni genap umur abah 63 thn...
ajal maut ditgn tuhan, aku reda dan rela andai abah pergi dulu.......
Dah 2 hari abah berpuasa, kesian abah asyik mengadu lapar,,,so..akau cuba meminta keizinan dr doctor, doc menginzinkan tp makan dalam kuantiti yg sedikit bimbang infect pada hati abah...
aku tnya abah,,,apa abah nak makan...dia berfikir sejenak..."abah nak gulai nangka dgn limpa"...so..aku tanpa berlengah terus ke kantin hspital mencari apa yg abah minta ,tp..sayangnya...tiada...aku belikan gulai ayam msak lemak, dgn buahan...
abah tak nak, dia cuma makan buah dan kuih ....aku tak sampai hati , aku terus call mak menyampaikan hajat abah nak menjamah gulai nangka....tp..mak tak dpt nak tunaikan permintaan abah ...:(
2/10/2011 (ahad)..Aku menerima pangilan dr mak, Abah dah tak sedarkan diri!!
aku terus bergegas ke hospital...aku hampiri abah...abah dah tak boleh bukakan mata, tangan,kaki abah dah sejuk, kekuningan......(dlm hatiku...tak sempat abah nak jamah gulai nangka yg diinginkannya...)
3/10/2011 (Isnin )..Lepas hantar anak2 keskolah aku terus ke hospital, aku risaukan keaadaan abah, tp..masih abah masih tak sedarkan diri, hnya doaku sentiasa mengiringi moga abah sedar dan sembuh, ptg tu abah dh nazak, jantung abah berhenti sekejap..skrg abah hnya mampu mengunakan mesin penafasan utk bernafas..!!
...aku rindukan suaranya...."abahhh..!!angah xpuas bermanja dgn abah lg...jgn tglkan ngah..."
setiap saat air mata ni sentiasa jd penemanku.......

Rindu senyuman dan suara abah.....

Kesian abah,,,abah masih tak sedarkan diri..

abah hnya mampu bernafas mengunakan mesin penafasan

5/10/2011 (rabu) pg2 aku ke hospital lg..Alhamdulilah....!!Abah ada perubahan sikit dah tak gunakan mesin tu lg, tp..abah masih xsedarkan diri..
malamnya aku ingin menjaga abah ,,,biarpun penat dan mengantuk,,aku nak berada disisi abah setiap masa....



6/10/2011(khamis ) Dalam jam 6 Pg aku tingalkan abah sementara aku blik ke rumah untuk menyediakan persiapan anak2 keskolah...dan kerja2 harianku..
tp, tiba2 dalam jam 11pg mak call dr hospital abah dah tenat,, aku bergegas kesana semula,,,Jantung Abah berhenti berdegup..:(
Kebetulan doc yg merawat abah ada disitu then aku berpeluang menanyakan tentang kaadaan abah,,,,
berlinangan air mataku...bila doc ckp abah betul2 dah tak harapan,,,cuma tggu masa utnk meninggakan kami semua....Abah dah kritikal,Tekanan Darah abah makin rendah, Ubat dah maksimun doc kasi dia pon dh tak blh nak buat apa2 lg....hati Abah dah rosak terus dan puncanya dr hepatitis B....doc ckp lg,,lepas ni doc tak gunakan lg mesin jika jantung abah berhenti berdegup....................abah .....................
bacaan yassin sentiasa ditelinga abah, begitu jg doa kami adik beradik....
jika abah pergi dulu,aku redha......

Wajah Abah Disaat Akhir....

7/10/2011(Jumaat) Jam 12.52pg Abah menghembuskan Nafasnya yg Terakhir….Ya ALLAH,,Aku dah tak mampu Berkata2 Hnya Air Mata Berlinangan …Wajah Abah Ku Tatap penuh pilu Dan Sayu…Wajah Itulah yg Menjadi Penambat Hatiku Dikala Aku bermasalah,,Dan kerinduan TerhadapNya……Dialah Sahabatku bkn sekadar ayah..!!

Abah Dah Siap Dikafankan..Dimandikan …Dan DiSembahyangkan Oleh Imam hospital, Lebih Kurang Jam 4pgi Abah dibawa kerumah Bersama van Jenazah Dan Diiringi aku Dan Emak,,,11pagi Abah Disembahyangkan Sekli lagi oleh Jiran2 Dan Saudara mara ….Dan… tiba saatnya Wajah Abah ditutupi dgn kain Kafan Bermakna itulah Wajah Abah ditatapi kami Sekeluarga Untuk Kali Terakhir,,,Kuciumi Dahinya dgn Keamatan, Kupeluknya Penuh kerinduaan menanti,,Ku Usap Badannya penuh Kesayangan…..

11pagi Abah Selamat Dikebumikan,Syukur Alhamdulilah..Segalanya dipermudahkan….Moga Abah Bersemadi tenang Disana Dan Ditempatkan dikalangan org2 yg beriman….Amin…..

Susahnya aku nak terima Ketentuan ini, Tp Aku Terpaksa Terima jg, walaupun menangis air mata darah sekalipun Abah takkan Bernyawa semula.....

Aku Redha......

Air Mata Sentiasa menjadi Penemanku, Foto2 Abah Sewaktu Dihospital Sentiasa menjadi tatapanku juga, Wajah Dan Susuk Tubuhnya terbayang2 Disetiap penjuru Rumah...Aku Dah Mulai Rindukannya...Kain Pelikat Abah Menjadi Pelukkan ku.......Abah....Angah Redha,Angah akan Menjaga Emak Walau apa2 pun Yg terjadi...tenanglah Mu disana.....Suatu tika nanti Kita akan bertemu Jua....

Dan......

Ketahuilah Betapa Ku Sungguh menyayangimu ABAH....

AL-FATIHAH....



(Petikan Dari Diariku )

3 comments:

mama ieqa said...

tylink ---> takziah ya dari Ya..... semoga arwah abah ty akan di tempatkan bersama org2 yg beriman.... tabah la menghadapi semua dugaan ini...

Dieya said...

takziah..sy juga kehilangan abah..tahun lepas..sedih masih terasa sampai sekarang

Waty Varsha said...

sakitnya msih terasa hingga kesaat ini.....
terima kasih...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

~Thank You For Visiting My Blog ~